Strul #1

Idag har vi åkt på vårt första hinder, men det visade sig inte så farligt som vi först trodde. 
Tobbe slutade tidigare och vi skulle börja lägga radonplasten som ska in under första och andra laget isolering. 
Tobbe började mäta avloppen och fick det inte att stämma med måtten efter finutsättningen och kantelementen. 
 
Vi började kolla på grundritningen och kryssmätte huset och det stämde inte alls. Det visade sig att en finutsättning är på bottenplanlösning och inte grundritningen. Bottenplanlösningen är lite större då den inkluderar en panel som ligger utanpå grunden med ca 6cm. 
Vår KA var uppe vid tomten och hade aldrig vart med om något liknande att utsättaren mäter in efter bottenplan/färdigthus och inte grundritningen. Så denna dag har gått åt till att lägga om kantelement så husets alla mått stämmer. När vi såg det värsta av värsta trodde vi dom skulle behöva dra om rör och avlopp etc. men när vi la om kantelement så hamnade dom på rätt mått... TUR i oturen + att vi hade gör fint väder och helt vindstilla idag så skönt att vara ute och jobba. Fick dock hoppa träningen som jag planerat in. 
 
Så nu är vi på samma ruta som igår igen, imorgon förhoppningsvis blir det radonplast och som sista lagrena isolering så vi kan dra golvvärme i helgen. VA ska komma och provtrycka golvvärmen nästa vecka hoppas vi. 
Sen den 10/4 kommer betongen och seeeen 13/4 husleverans :D
 
Hann tyvärr inte ta några bilder idag, hade fullt upp att tänka så det skulle bli rätt !;) 
Fiskarheden - finutsättning - fiskarhedenvillan - grund - grundarbete - planlösningen - utsättning

Trädgård

Alltså hur svårt är inte detta. Inte nog med att man ska ta beslut och val till ett helt hus på 190kvm så ska man också ta beslut om uppfarter och trädgård etc. Men det är roligt. bara det att jag har sån beslutsångest... ja ni kan ju tänka er, det är ett under att det är ett hus på g redan. 
 
Tips och råd kring detta är väkommet, är det någon som är duktig på trädgårdar eller vet/känner någon?! 
 
Har kontaktat hammarverket i Lanna, landskapsarkitekter. Hon tar 470kr/h för rådgivning sen kostar det några tusen att få en ritining över trädgården etc. Jag blir lite snål...men det kan ju vara värt det?! 
 
Detta ser så charmigt ut tycker jag, bild från Trivselhus.se enkelt och lättskött
 
Uppfart och husplacering liknande vår, dock spegelvänd men gillar den"vågiga" stenläggningen. Bild lånad från google. 
 
 
 
 
 
Trädgård - hjälp - husplanering - häck - kostnad - landskapsarkitekt - plantering

Fakturor - Ekonomi

Nu börjar fakturorna trilla in en efter en. Man vänjer sig väl tillslut. economistan i mig mår dåligt av fakturor mellan 50-150 000 kr. Frågan är om man någonsin vänjer sig?!
Vi har inte behövt öppna byggnadskredetivet ännu, vi väntar så långt som möjligt och plockar av våra sparpengar istället. Man får betala ränta för uttagen kredit så vi tänkte slippa betala ränta så länge som möjligt. 
 
Byggnadskreditiv fixar man hos sin bank. Byggnaskreditiv innebär att banken sköter betalning av fakturorna.  
Och samlar dom i ett lån som man betalar ränta på som vanligt men bara på utnyttjad kredit och inte på totalen för krediten.
Man lägger ett max på kreditivet hos sin bank, som vi gjort vi har tagit kostnaden för totalentreprenaden för ett nyckelfärdigt hus och dragit bort några entreprenader. Vi la oss lite högre för att ha marginal fö oförutsedda utgifter. Man kan aldrig räkna på en exakt summa på vad huset kommer landa i slutet då man inte vet exakta summor. 
Jag har gjort iordning ett excel-doc där jag i en kolumn fyller i betalda fakturor som räknar ut totala summan i slutet hela tiden så man kan ha koll på vad man har betalt och till vad. Sen i den andra kolumnen har jag gjort för uppskattade summor av offerter och uträkningar av oss. Där har vi den uppskattade slutsumman på huset. 
 
När huset sen är färdigt sätter man ett vanligt bolån på den summerade kostnaden av alla fakturor på husbygget. Detta behöver man inte göra hos samma bank som man tecknar byggnadskreditivet hos. Man kan då börja kolla runt och förhandla med räntan. Jag har bra förmåner hos ICA så vi ska prata med ICA banken och Länsförsäkringar som vi har som bank idag. Se lite vilka som kan ge bäst ränta och förmåner. 
 
Jag är ju lite störd och tycker detta med lån räntor etc. är roligt. jag gillar att spara och ha mål med mitt sparande. 
 
Ha en bra kväll ! <3
Economista - bolån - byggnadskreditiv - ekonomi - fakturor - fiskarhedenvillan - icabanken - länsförsäkringar - ränta - vårt nya hus
1